В момента въоръжените сили на страната с 10,5-милионно население, член на НАТО от 1999 година, наброяват около 23 000 души.

През следващите пет до седем години трябва да увеличим броя на военнослужещите си до 30 000, заяви Стропницки на тържествена церемония по връчване на дипломите на новия випуск от военното училище в Бърно - втория по големина чешки град, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Понастоящем чешката армия е сред най-малобройните в Европа спрямо броя на населението си. Професиите, които се предлагат, са много разнообразни. Нуждаем се както от хирурзи и пилоти, така и от шофьори", отбеляза той.

Вчера министърът на отбраната и финансовият министър Иван Пилни обявиха, че разходите за отбрана постепенно ще нарастват, за да достигнат през 2020 г. 1,4 процента от брутния вътрешен продукт.

Сега Чехия отделя едва 1 процент от своя БВП за военни разходи, при положение, че НАТО изисква 2 процента от членовете си.

В понеделник чешкото правителство разреши покупката през следващите години на 80 бронирани автомобила от италианския производител "Ивеко" и още 62 бронетранспортьора "Титус" на френската компания "Некстер", оборудвани с шасита на чешката фирма "Татра".

Покупката възлиза на общо около 350 милиона евро. Министрите Стропницки и Пилни са представители на центристкото движение АНО - основен фаворит за парламентарните избори на 20 и 21 октомври.