Панайот Генков е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас, съобщиха от Министерски съвет.

Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати - членове на състави на Административния съд - Бургас. 

Става въпрос за произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие.

Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд - Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото.

Според заместник министър-председателя е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите на Република България.

По-рано през деня Валери Симеонов написа в профила си във Фейсбук:

Във войната за закон и ред по морето сме изправени не просто срещу мутрите и чувалите им с пари, но и срещу хора от изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власт – съучастници на престъпниците.

Тези хора са нагли, корумпирани и безскрупулни, но държавата ще докаже, че върховенството на закона може и ще бъде наложено.

Що се отнася до съдията Генков, бивш член на Висшия съдебен съвет на Република България, той е известен с получения за жълти стотинки имот на брега на Приморско в скандала от 2010 година, повлякъл оставки, дела и огромно обществено възмущение.


В отговор на искането на вицепремиера Валери Симеонов от Административен съд - Бургас съобщиха, че съдът не е отменил нито една от заповедите на директора на НАП в Бургас за налагане на принудителна административна мярка -"запечатване на търговски обект", срещу които са постъпили жалби в периода от 1 юли до 8 август.

Делата, образувани по тези жалби, са насрочени и предстои разглеждането им в открито съдебно заседание. Това съобщиха с писмо до медиите от пресслужбата на съда.

От пресслужбата уточняват, че към настоящия момент съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди, т.е. тяхното реално изпълнение преди влизането им в сила и преди проверката им за законосъобразност.

От юли до 8 август в Административен съд - Бургас са постъпили 91 жалби срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедите, с които се налага принудителна административна мярка-"запечатване на обект".

За този период съдът е отменил, поради липса на мотиви, допуснатото предварителното изпълнение на 82 заповеди и е отхвърлил жалбите срещу 9 броя актове на НАП, като жалбите по същество срещу самите заповеди все още не са разгледани.
Всички дела,с изключение само на пет са решени,както изисква законът, в срок от 24 часа.