След като в събота държавният глава Румен Радев отрече с премиера Бойко Борисов да са се договорили за антикорупционния закон, както самият Борисов твърдеше, в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция, в която поздравява президента за държавническата му позиция, припомня Агенция "Фокус".

„Борисов, сега къде си? Защо излъга, че с президента сте се договорили и само БСП не е разбрала за тази работа? Алтернативният проект на закон на БСП се намира на страницата на партията. Моля за мнения и предложения. Започваме консултации с академичната общност, съдии, прокурори, адвокати. Истинска борба с корупцията е възможна. Ще ви го покажем”, заявява Нинова.

Нейното изказване дойде в отговор на думите на премиера от началото на месеца, че лично се е договорил с президента за структурата на бъдещото антикорупционно звено, а лидерът на БСП коментира темата без да е наясно.

Държавният глава в неделя заяви, че проектът за антикорупционен закон в този вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление, тъй като представлява „един механичен сбор от нискоефективни до момента структури“.

В отговор на Нинова министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви по време на брифинг във Варна, че се прави опит за противопоставяне на институциите по темата за антикорупционния закон.

Тя отбеляза, че към момента той е качен за публично обсъждане и по конкретни текстове се получават коментари от заинтересованите лица и институции.

Цачева подчерта, че финалното му разискване ще се състои на 1 септември в Народното събрание, където Съветът по актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, съвместно с парламентарните групи и комисиите, които имат отношение към тази материя, ще обобщят получените мнения.

„В този смисъл категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от сега действащи структури, които са имали по различни нормативни актове задачи за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения, с които той ще разполага във взаимодействие с други вътрешни структури и организации, което ще става чрез нарочно разписани инструкции за координация между тези звена“, заяви министър Цецка Цачева.

Тя отчете, че проектозаконът на БСП предвижда възможност за разследващи функции на новия единен антикорупционен орган, с което се прави действително механичен сбор от правомощия.

По думите й те вече са отречени, защото фигурата на разследващия агент или инспектор я е имало по времето на кабинета "Орешарски", когато за кратко са създадени такива възможности и правомощия за структурата на ДАНС. Цачева припомни, че този опит не е довел до резултат и подобна възможност е била отречена от западните ни партньори.

Цачева заяви, че ангажиментът на правителството е до края на настоящата календарна година България да има приет Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.