Енергийната компания Сънгроу пауър съплай (Sungrow Power Supply) пусна в експлоатация на територията на китайския град Хуайнан, в източната провинция Анхуей, най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. Това съобщи във вторник в. "Чайна дейли", цитиран от ТАСС и БТА.

Всяка година гигантският обект, който се състои от 120 000 слънчеви батерии и заема водна повърхност с площ 260 000 квадратни метра, може да произвежда 40 мегавата електричество.

Срокът на експлоатация на станцията е 25 години. За този период обектът трябва да снабдява с електричество близо 15 000 жилищни сгради годишно.

На повърхността панелите просто се носят по водата, а истината е, че на дъното са монтирани над 1000 подсилени бетонни колони, които задържат панелите на място, посочва мениджър от компанията оператор, цитиран от електронното издание ecns.cn.

Дългият срок на експлоатация на соларния парк означава, че той е проектиран да издържи високи температури, соленост и влажност, които водят до остаряване на съоръженията, разположени във водата.

Над плаващата електроцентрала патрулират дронове, които първи ще пристигат на място при извънредна ситуация, за да извършват проверка и да направят снимки.