По думите на Банън "Китай няма проблем да говори за това, което ще прави" и след 20-30 години или САЩ или Китай ще бъде световен хегемон.

"Победителят ще бъде Китай, ако продължаваме да вървим по пътя, по който сме поели в момента", продължи Банън и добави: "за мен икономическата война с Китай - това е всичко!"

Той призова за "маниакално съсредоточаване" върху това противопоставяне с Китай, защото, по думите му, след 5-10 години предстои преломен момент, който ще определи бъдещият победител в тази война, защото ще бъде късно за САЩ "да се съсредоточат, ако продължат да губят тази война".

По думите на стратега, в по-далечна перспектива Китай може да постигне споразумение по ракетната програма на Северна Корея, както и за изтегляне на американските бази от Корейския полуостров.

Бенън смята, че за военно решение на полуострова не може да става и дума, освен в случай, че американците са готови да приемат смъртта на десетина милиона души за 30 минути в Южна Корея, които неминуемо биха станали жертва на конвенционалните оръжия на севернокорейците.

Изказванията на Банън очевидно са следващият изстрел в започнатата в понеделник кампания на американците, подета от президента Тръмп.

Тогава той подписа меморандум за начало на разследване, което да установи предполагаеми китайски кражби на интелектуална собственост от САЩ.