Тази сутрин в 5 часа 34-има военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на пламъците край границата с Турция, съобщиха от областната управа.

Другият пожар при село Сакарци е локализиран снощи. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи.

"Пожарът, който се развива край Свиленград, е на около 1200 дка. В момента има 7 противопожарни автомобила, доброволно формирование от Тополовград – 20 човека, 10 души от Свиленград, модулно формирование на армията от 30 човека и 7 пожарни автомобила с 30 пожарникари. В момента се работи по целия фронт на пожара. На настоящия етап няма опасност за населените места и хората“, съобщи пред "Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН).

Огънят тръгна в сряда по обяд от запалени сухи треви край тополовградските села Присадец и Филипово и бързо обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Той обгради средновековната кула „Букелон“, насочвайки се към първите къщи на историческото село и изпепелила сградата на бившата застава, която преди време бе нарочена за ремонт, за да настаняват в нея бежанци. Едва около 22.00 часа стихията бе поукротена, предаде stmost.info.

Голям проблем се оказа горящият стръмен склон от крепостта към селото, по който машините не можеха да се движат. Огнеборците срещнаха и трудности с хидрантите в селото, някои от които се оказаха ръждясали и негодни за ползване.

Екипите продължиха да гасят отделни огнища в района и останаха да дежурят цяла нощ. Щетите засега не са големи, изгорели са предимно сухи треви и храсти, малко борови насаждения. През това лято този е най-големият пожар, бушувал в общината.

Пожарите при Сакарци, Присадец и Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника. Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, каза директорът на РДПБЗН - Хасково комисар Николай Вълчев.

За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания.

Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми, заяви Станислав Дечев.

В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар.

За днес в почти цялата Хасковски област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи.