Проверките са извършени от съвместни екипи на служители от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас, съобщиха от ОДМВР - Бургас.

Съставени са 17 акта и 21 фиша по линия на „Пътна полиция”, 5 акта за нарушаване на изискванията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас и са съставени три констативни протокола от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор.

Най-честите констатирани нарушения са: превоз на пътници без лиценз за упражняване на таксиметрова дейност (в единия от автомобилите, превозващи нелегално като такси потници са открити четирима руски туристи), непопълване на пътен лист, нередовни документи на водача и на автомобила, неосветени таксиметрови табели, некоректно пломбирани таксиметрови апарати и др.

Преди броени дни на територията на Община – Бургас бе проведена сходна специализирана операция с оглед установяване на нарушения и престъпления от водачи, извършващи таксиметров превоз на пътници, като от проверените 11 леки таксиметрови автомобили, в два от тях при разглобяване на арматурното табло, са открити монтирани устройства и приспособления – тип "помпичка", които дават възможност за записване и отчитане на неверни данни, т.е. манипулиране на електронните таксиметровите апарати с фискална памет, с което се ощетяват клиентите.

При проверката на други четири леки таксиметрови автомобила бе установено, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. На два от таксиметровите водачи бяха отнети шофьорските книжки.

Подобни специализирани проверки е предвидено да продължат да се провеждат на територията на цялото Южно Черноморие от служителите в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас, като идеята е да се завиши контрола над таксиметровите превози и до минимум да сведат случаите на нерегламентиран превоз на пътници, по начин който застрашава здравето и живота им или ощетява финансово, както пътниците, така и държавния бюджет.