Представител на местната полиция съобщи също така, че двама други заподозрени за връзки с нападението са арестувани – испанец и мароканец.

Двамата мъже, арестувани след атентата с бус в Барселона, са свързани със случилото се, но нито един от тях не е шофьорът, заяви полицията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Дрис Укабир, на името на когото е бил нает бусът, използван за атентата в Барселона, е заявил пред полицията в Каталуния, че са му откраднати документите. Най-вероятно той е задържан.

Старшият полицейски служител от Барселона Жосеп Луис Траперо заяви, че микробусът, с който е извършено нападението в града, се е качил на тротоара, преминал е през пешеходците и че според него „това явно е терористично нападение, целящо да убие колкото се може повече хора“, предаде The Guardian.

Полицията потвърди, че мъжът, прегазил двама полицаи на КПП в Барселона, е бил застрелян, но добави, че този случай не е свързан с атентата с буса. Шофьорът на буса е напуснал автомобила и е тръгнал пеша и както изглежда, не е въоръжен, заяви каталунската полиция на пресконференция.

Тя съобщи още, че единият от двамата арестувани е мароканец, а другият е от испанския анклав в Северна Африка Мелиля. Арестувани са в два различни града в Каталуния, Рипол и Алканар.

Отделно от това, полицията заяви, че атентатът с буса изглежда има връзка с експлозия в жилище в Алканар в ранните часове на вчерашния ден, при която един човек загинал, а друг бил ранен.

По -рано ван се вряза в пешеходци на бул.„Ла Рамбла“ в централната част на Барселона. Последните данни са за 12 жертви, 16 тежко ранени, 23 по-леко ранени, 43 с леки травми.