Това е третият арест. Вчера бяха задържани двама души - единият също в Рипол, а другият - в Алканар.

Не е ясно дали третият арестуван днес е шофьорът на буса, който все още се издирва. Първо начално беше задържан Дрис Уакабир, но се оказа, че документите му са откраднати и с него един от терорисите е наел автомобила.

Третият арестуван е задържан в град Рипол, намиращ се в провинция Херона в Каталонрия.

Единият от задържаните вчера е мароканец, а другият - испански гражданин от испанския анклав Мелиля в Северна Африка. Нито един от тях досега не е бил свързан с подозрения в тероризъм.

По повод втората предотвратена атака с бус в град Камбрилс, каталунският премиер Карлес Пучдемон уточни, че поясите с експлозиви, които носели нападателите, са били фалшиви. Самите те бяха застреляни.

Към 10.30 часа българско време няма постъпила официална информация от испанските власти за пострадали български граждани при терористичната атака в Барселона, Испания. Българското посолство в Мадрид продължава да следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По официални данни, с които посолството разполага, броят на загиналите в Барселона е 13. 15 души са тежко ранени, 23 са ранени по-леко и 48 са с леки травми. Пострадалите хора са от 28 различни националности.

Испанското правителство обяви тридневен национален траур до 20 август. Днес в 12 ч. местно време на площад „Каталуня” в Барселона ще се проведе официален акт за осъждане на атентатите.

Общественият транспорт в Барселона вече е почти напълно възстановен. Спирката на площад „Каталуня”, откъдето започна вчерашният атентат, остава затворена, както и две спирки на метрото в централната част на града.

За семействата и роднините на пострадалите са отворени две зали на терминал 1 и 2 на летището в Барселона, където за тях се грижат представители на Червения кръст, каталунската полиция и гражданска защита.