1
Не смятам Русия за основна заплаха за сигурността на България, ако погледнем света, в който живеем, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев в кулоарите на НС.
Преди дни правителството прие доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. Документът е изпратен за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

Станишев подчерта, че миграционните потоци, тероризмът са именно заплахите за сигурността. Все пак, по думите му, влошените отношение между ЕС и Русия, естествено оказват влияние и върху нашите отношения с Москва.

В съзнанието на българите Русия остава страната, дала най-много за освобождението ни от османското владичество, подчерта Станишев. И, когато се формулират документи от правителството, е важно да се отчитат и политическите послания, смята председателят на ПЕС.

Той е убеден, че само чрез диалог може да се намери политически баланс. Още повече има покана до президента Путин да посети България догодина във връзка със 140 години от Освобождението, политически този знак не помага, допълни Сергей Станишев.

Вчерашната реч на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза зададе много добра посока за ЕС, коментира още той. И отбеляза няколко важни възможности и новини за България, сред които е да няма Европа на няколко скорости.

В Европа има сили, които се стремят към това, но то ще я разедини, ще я направи фрагментирана и по-слаба, каквато не е визията на президента Юнкер и отговаря на нашия национален интерес, подчерта Станишев.

Трябва да бъдем в ядрото на интеграцията в ЕС, категоричен е председателят на европейските социалисти. Друго важно послание за нас в речта е Шенген - трябва правителството да направи офанзива към всички страни, особено към тези, които досега са ни пречили, за да постигнем този резултат, посъветва той.

Важна, според него, е и позицията на Юнкер за разширяването на еврозоната и България не трябва да пропуска тази възможност. Ние сме много по-подготвени от редица страни, защото има валутен борд, но трябва да има национален план за действие, а първата стъпка е молба за членството в ERM 2, което не означава членство в зоната, посочи Сергей Станишев.

Много важно е и Европа да стане социална, призовах Юнкер ЕК да изработи план за действие за социална Европа, припомни позицията си той.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как