Пред магистратите, за да отговарят за хулиганство, извършено в съучастие с особена дързост и цинизъм, ще застанат - Яшар С. на 27 г., Исмет Л. на 34 г., Славчо М. на 41 г., Ангел М. 20 г., Васил И. на 19 г., Костадин М. 39 г., Емрал Р. на 28 г., Абдраман А. 24 г., Стефан Д. на 33 г., Асен А. на 40 г. и Джавет Ю. на 32 г.

Емрал Р. и Стефан Д. са предадени на съд и за закана за убийство, което би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, а Васил И. и Абдраман А. са предадени на съд и за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

На 26 юни т.г. част от обвиняемите се намирали в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград, където тренировки провеждали деца от спортен клуб по гребане. Там имало и други хора, които се занимавали с риболов или били на плаж. В един момент едно от децата от спортния клуб неволно паднало от лодката във водата и не могло да се качи обратно, което се случило близо до брега.

Четирима от обвиняемите започнали да се подиграват на децата, да обиждат, като отправяли неприлични реплики. Действията предизвикали силен страх и възмущение у спортистите, като били извикани треньорите им. Те се опитали да успокоят обвиняемите, които проявили агресия и започнали с различни предмети да нанасят удари на някои от спортистите от клуба, без да са били предизвикани от тях.

Децата от спортния клуб, треньорите и намиращите се наблизо други хора останали възмутени и уплашени от действията на обвиняемите, защото те демонстративно показали, че не се съобразяват с общоприетите норми на поведение и не се спират пред нищо, за да ги нарушат.

След като конфликтът бил потушен, децата и треньорите се качили в автобус и потеглили за Асеновград. От съображения за сигурност автобусът не спрял на първата спирка, а на втората, където част от пътуващите слезли. В това време от автомобил изскочили няколко от обвиняемите, които носели тръби и арматурни железа. Те започнали да се заканват и нанасяли удари.

Част от спортистите тръгнали към болницата, където ги пресрещнали други от обвиняемите. Те също хвърляли камъни и отправяли заплахи. На място са присъствали и други хора, които останали възмутени от действията на обвиняемите.

Конфликтът бил прекратен от служители на РПУ-Асеновград, На местопроизшествието е бил извършен оглед, при който са били иззети –дървена летва, лопата, дъска и др.

Делото е от фактическа и правна сложност, допълват от прокуратурата. Разпитани са над 30 свидетели, извършени множество разпознавания и експертизи и др., като разследването е приключило преди края на законноустановения минимален двумесечен срок и незабавно след това е бил внесен обвинителен акт.

По делото са извършени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди. Установено, че две от момчетата от спортния клуб, на 15 г. и на 16 г., са имали нанесени средни телесни повреди. Единият от тях е получил фрактура на китката на ръката, а другият е имал два счупени прешлени.

Заради случая жители на Асеновград, а и от цялата страна, организираха масови протести срещу насилието.