Заради инициативата делегация на ЕП ще постави въпроса в Киев.

Български евродепутати подкрепиха отворено писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, което призовава за налагане на вето върху новоприетия закон за образованието.

Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 държави, бе изготвена в отговор на одобрените от Върховната Рада спорни текстове, налагащи ограничения върху достъпа на малцинствата в страната, в това число българското, до обучение на майчин език.

Темата беше разисквана на редовната среща на българските евродепутати в Страсбург, по инициатива на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

„Повдигнах темата пред българските евродепутати и съм благодарен на колегите ми, че активно подкрепиха инициативата. Андрей Ковачев и Филиз Хюсменова организираха широка подкрепа в техните политически групи.“

В писмото, евродепутатите от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия изразяват загриженост, че новият закон противоречи на международните ангажименти, поети от Украйна, като част от споразумението за сътрудничество с ЕС, накърнява правата на малцинствата и нагнетява етническо напрежение.

„Българските граждани в Украйна категорично не трябва да стават жертва на вътрешно и външнополитически игри в резултат от един двустранен конфликт. Общата позиция на евродепутати от шест държави-членки, с различна политическа принадлежност, е ясен сигнал, че спазването на правата на европейските граждани в Украйна се следи с внимание от Европейския парламент.

Имам уверението, че въпросът ще бъде повдигат официално от делегацията на Европейския парламент, която е на мисия в Киев през следващата седмица.“ , заяви Станишев.