Това реши окончателно парламентът с промени на второ четене в Закона за движение по пътищата.

Досега това нарушение се санкционираше по текст за неправилно движение по пътното платно и санкцията беше само между 20 и 100 лева.

Предложението за много по-голямото наказание, което направиха от БСП, беше прието със 133 гласа "за" и 1 - "против".

Социалистът Драгомир Стойнев благодари на депутатите и подчерта, че нарушенията в аварийната лента са много опасни. Той даде пример как преди месец дете едва не е починало в линейката, която била затруднена от шофьори в тази лента, а служител на "Пътна помощ" бил ударен, докато поправя кола.

С други промени стана възможно глоба за шофиране с наркотици да се налага, дори ако те са били приети в предишни дни, а не непосредствено преди и след като водачът се е качил в автомобила.

Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не го направят, нарушителите няма да получават и шофьорската си книжка.

С отнемане на книжката за срок от 2 години и глоба от 2000 лева пък ще се наказват водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици или алкохол, реши още Народното събрание.

Народните представители обаче задължиха водачите на автомобили да се изтеглят колкото се може по-бързо от релсовия път на градския транспорт при приближаване на трамвай. Освен това беше решено автобусите на обществения транспорт да могат да се движат по трамвайните релси.

Депутатите приеха и ново ограничение - шофьорска книжка ще се взема само след завършен 10-ти клас. Досега ограничението беше до 8 клас. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Освен това, депутатите разрешиха на „паяците“ да вдигат кола със скоба и след работното време в съответната зона.