Ние сме известни като партия, която е за поддържане на добри, балансирани, приятелски отношения с една велика държава като Русия, посочва Сидеров, цитиран от в. „Атака“.

По думите му този доклад е компилация от докладите на три служби – външно разузнаване, военно разузнаване и ДАНС – контраразузванане. Тези три доклада отиват в кабинета на премиера и там сътрудници, съветници по сигурността компилират, сглобяват текстовете и представят един краен продукт.

„Бих обърнал внимание директно на премиера, че този човек или тези хора, които са работили по текста и са го редактирали буквално създават проблеми на българското правителство“, заявява лидерът на Атака.

Според него, това е провокация към правителството, кабинетът е поставен в капан. Защото премиерът Борисов в последните години получи признание както от подкрепящите го коалиционни партньори, така и от опозицията, от външни фактори за своята добра международна политика.

Какво е нужно сега? Нужно е добро отношение, нужно е да не обясняваме, че Русия е заплаха, а да приемат един по-умерен текст.

Въпросният доклад се нуждае от много сериозна редакция, казва Сидеров и предлага неговите и на редакторите на телевизия АЛФА и вестник „Атака“ да помогнат за това. А след като се редактира този доклад, той вече може да бъде приет и в комисиите, и в пленарната зала, казва в заключение лидерът на Атака.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на Министерския съвет за състоянието на националната сигурност, защото приоритетите им са други.

„За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха, коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той призова вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да оттеглят подписите си от доклада, защото по време на предизборната кампания са изразявали съвсем други позиции, а групата на "Обединени патриоти" да не подкрепя документа в пленарната зала.

По искането на БСП да оттегли подписа си от доклада за състоянието на националната сигурност, Красимир Каракачанов поясни, че не трябва да се засилва излишно напрежението.

„Действително има напрежение между Русия, от една страна, и НАТО, от друга, но ако с Русия можем да водим разговори, с други фактори в света, които го дестабилизират, като "Ислямска държава" или радикалните ислямисти - не можем“, подчерта Каракачанов.