http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=rU5J9ulNPRE&format=json Дир.бг 1

Ancient Caral woman's face reconstructed in 3D

Учени направиха 3D възстановка на лице на жена с благородническо потекло, живяла преди повече от пет хиляди години в град в днешно Перу.
Археолозите продължават да изследват свидетелства за древна цивилизация, открити в северната част на страната през 2016 г.

Благородничката е живяла в древно селище на 22 километра от свещения град Карал - мегаполис отпреди пет хиляди години с богата култура и монументална архитектура.
Мумифицираното ѝ тяло бе открито при археологически разкопки в северната част на Перу миналата година, а учените успяха да възстановят лицето ѝ, съобщи БНТ.

"Имахме около два месеца, за да възстановим лицето. Черепът разкрива много за чертите, но трябваше да изследваме и хората от региона. Най-голямото предизвикателство бе именно черепът.

Не можем да направим възстановка, без да сме проучили историята, без да сме говорили със специалистите, които се занимават с цивилизацията в Карал. Това много ни помогна в тази важна и уникална задача - да покажем как е изглеждало лицето на древната жена", сподели член на екипа, работил по 3D възстановката.

Възрастта на жената вероятно е била между 40 и 50 години. До нея са били открити съдове с издълбани фигури на птици и маймуни, бижута и други предмети, свидетелстващи за по-високия ѝ социален статус.

Долината на Карал е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.
 Сподели

ЛАЙФ Стив Джобс вярвал, че тя ще поеме Apple
Най-малката дъщеря на основателя на компанията Apple - Стив Джобс, Ив често демонстрира завидния си начин на живот в Инстаграм.
5 урока по стил от Синди Крауфорд Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила