Комисията ще оцени тези искания, подадени по силата на допусканите от Шенгенското законодателство изключения. Според правото от Шенген държавите от зоната могат да възобновят граничните проверки при заплаха за обществения ред, предаде БТА.

През май Съветът на ЕС одобри запазването на проверките по границите на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия в следващите шест месеца - до ноември. Комисията препоръча тогава до края на октомври проверките да отпаднат. През май ЕК уточни, че дава последни шест месеца за предприетите извънредни проверки покрай терора в Европа.

Първоначално граничните проверки в Шенгенското пространство бяха възобновени през май миналата година. По законодателството на ЕС те могат да бъдат удължавани до три пъти със срок от шест месеца, но най-много за две години. Тези мерки се възприемат като извънредни и една от целите им е предотвратяването на т. нар. вторично движение на мигранти, които напускат държавата от ЕС, предоставила им закрила, без да имат такова право.