Все пак докато Китай практикува от години "дипломация с панди" и изпраща гигантски панди на други страни, като символ на топли дипломатически отношения, практиката да подаряват животни не е толкова разпространена сред другите държавните лидери, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Владимир Путин обаче е един от лидерите, известен с любовта си към животните, затова често получава такива. Вчера президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов подари на руския си колега кученце средноазиатска овчарка за 65-ия му рожден ден.

Преди няколко години Путин получи българско овчарско куче от премиера Бойко Борисов. Той кръсти 10-седмичното бебе Бъфи, след проведен конкурс в Русия с предложения за имена. Победител стана 5-годишно момче.

На Путин са подарявани още кучето акита Юме от японски управител на префектура и черният лабрадор Кони, който почина през 2014 г., от руски политик.

Резултатите от подобни изненади обаче не винаги са добри. Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов подари на своя колега от САЩ Джордж Буш 2-месечно овчарско куче на име "Балкан от Горан на Драганов" (накратко Балкан) през 2005 г. Кученцето с черно-бяла окраска струваше 430 щатски долара и стойността му беше на границата на допустимите разходи за подаръци между дипломати.

То обаче не можеше да бъде съхранявано в американския Национален архив, където са останалите ценни дарове. В крайна сметка семейството на Буш откупи кученцето от хазната. Те смятаха да го задържат в ранчото си в Тексас, но поради големите жеги там го подариха на свой приятел с ферма в Мериленд.

Президентът на Франция в периода май 2012 г. - май 2017 г. Франсоа Оланд получи камила от властите на Мали през 2013 г. Поводът беше благодарност за изпращането на френски войски срещу ислямистки бунтовници. Подаръкът предизвика много шум и изглежда не допадна особено на Оланд. Той реши да го остави на семейство, което да се грижи за животното. Фермерите вероятно не са разбрали задачата си, защото заклаха и изядоха камилата.

Преди години и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе получи четири камили от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, и също не остана приятно изненадан.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък прие дар петел за късмет при визита в Либерия през 2007 г. Тя позира кратко за неловки снимки с пернатото, след което го подаде на свой довереник. Птицата така и не стигна до Берлин и заживя в немското посолство в Либерия.

Скорошна изложба показа всички животни, които е получавала кралицата на Великобритания Елизабет Втора за 65-годишното си управление. Много от тях бяха коне, които тя е яздила или е използвала като товарни животни. В повечето случаи обаче подаръците са били изпращани в зоологически градини или национални резервати. Сред тях са два диви лебеда от Британска Колумбия в Канада, два хипопотама джуджета от Либерия, четири какадута и две кенгура от зоопарк в Сидни, един ленивец и два ягуара от Бразилия.