Пред bTV тази сутрин бившата депутатка от левицата заяви:

"Ма те направили 2 глупости и искат да ги съвместят - какво значение има това за живота? Никакво. Те си играят някакъв театър. Нито едното, нито другото става. Имате три институцийки и ги обединявате в един орган - и какво ще стане - същото. Един офис, едни служителки, които набират декларации на компютрите и после едни журналисти, които ги пускат по медиите, да се види кой не декларирал 85-ата нива на дядо си. На тия чиновнички от Сметната палата, като им дадеш разследваща функция, и какво? Това значи да подслушваш, да следиш, да арестуваш...".

Дончева обаче критикува повече проекта на БСП:

"Най-смешното на закона на БСП, което обяснявам 100 пъти и никой не се изправи да каже: "Бе, Дончева, не си права!" - в закона няма нищо, освен това кой ще назначава директора и той, с правилник, ще определя кой с какво ще се занимава, какви актове да издава. Това е все едно да отидете в една от фирмите за бяла и черна техника, да си вземете един кашон, без да знаете какво има вътре - дали е печка, дали е бойлер, телевизор. И да ви кажат - ми тоя дето сме го калесали за директор, ще каже какъв ще е пълнежът. Ама на вас ви трябва радиатор..."

По думите на Дончева, вместо управляващите и опозицията да видят, че има такъв дефект, продължават да обясняват, че най-важният, сакрален проблем е кой ще назначава ръководството на бъдещия антикорупционен орган - ГЕРБ настояват това да е Народното събрание, а БСП - президентът.

Тя се обърна задочно към тях с думите:

"Вашият спор да ви кажа, драги, е само за едно - кой ще разрешава едни нови събирачи на СРС-та да действат, щото ако единият има такъв инструментариум, да имат и другите и да се надцакваме със СРС-та".

Вчера на провелия се КСНС при държавния глава отново не беше постигнато съгласие именно кой ще назначава в новия орган.

За "Емко"

Държавата опита да отнеме по незаконен начин частна собственост в полза на други частници, коментира още лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

По думите ѝ много висока подкрепа от управляващите говори за интереси на силни хора.

Тя отказа да назове човека, който е искал да придобие оръжейния завод. Смята, че всички се досещат кой е. Уточни, че това не е бившият собственик на КТБ Цветан Василев.

Дончева бе категорична, че министърът на икономиката Емил Караникилов е направил голям гаф и трябва да му бъде поискана оставката.

Според нея собственикът на „Емко” Емилиян Гебрев е бил принуден да се договори с управляващите.

„Важно е обаче, че хората на двете предприятия („Емко” и „Дунарит”) излязоха, притиснати до стената и воюваха за правото си, така трябва да постъпват всички”, каза Татяна Дончева.