Апелът бе отправен ден преди крайния срок, който централното правителство даде на каталунското да се откаже от намерението за независимост.

"Приканвам Пучдемон да действа благоразумно, балансирано, за да постави на първо място интересите на всички граждани", каза испанският премиер в националния парламент, цитиран от информационните агенции.

На същото заседание заместник министър-председателят Сорая Саенс де Сантамария даде да се разбере, че не е изключено Мадрид да суспендира автономията на Каталуния. Ако не изпълни исканията на испанското правителство, "Пучдемон ще провокира прилагането на член 155 от конституцията", каза Саенс де Сантамария, цитирана от АФП и БТА.

Този член позволява автономията на Каталуния да бъде суспендирана. Неговото задействане обаче е сложно и досега испанското правителство даваше да се разбере, че може да прибегне и до други сценарии.

Крайният срок, даден от Мадрид на сепаратистките лидери в Барселона, изтича в 10 ч. (11 ч. българско време) утре.

На заседанието на испанския парламент петдесетина депутати от каталунски, но и от други партии, издигнаха плакати с искане да бъдат освободени двамата лидери на движения за независимост на Каталуния, поставени под стража.

Протестна акция продължи около 15 секунди. След това депутатите се вслушаха в предупреждението, че нарушават реда, и си седнаха по местата.

Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал", бяха задържани в понеделник в рамките на разследване за евентуално подстрекателство към метеж.

Вчера около 200 хиляди души в Каталуния поискаха двамата да бъдат освободени.
На 1 октомври в испанската автономна област бе произведен забранен от централните власти референдум за самоопределение.

200 000 каталунци: Свобода за политическите затворници >>

Над 90 процента от участвалите в допитването 2,28 милиона от общо 5,31 милиона каталунски избиратели се обявиха за независимост.