Това обяви пред БНР експертът Йордан Христосков, като припомни, че с повишаването на пенсиите от 1 октомври тази година близо 40% от пенсионерите ще получават минимална пенсия. 

По думите му въведените нови формули за индексация на пенсиите засилват конфликтите между нови и стари пенсионери, държавни служители и служители на сектор “Сигурност“, млади и възрастни работници.

Всичките тези реформи, измислени във втория стълб - това е нарушаване на фундаментални принципи - когато средства от индивидуални капиталови сметки се прехвърлят в обществения солидарен пенсионен фонд, когато се създават възможности за влизане и излизане по изключително сложни схеми, каза Христосков.

Според него причините са чисто фискални и политически - да се вземат едни пари да се запушат дупки в бюджета, и второ: че системата за влизане и излизане е абсолютно несъстоятелна.

Преди няколко години под натиска на синдикатите бе взето решение хората да могат да прехвърлят вноските си от частните пенсионни фондове в НОИ и обратно.