България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността, каза държавният глава, който днес проведе работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България.

Радев изрази благодарността на страната ни за подкрепата и съветите, които България получава от европейските си партньори по линия на подготовката и дефинирането на приоритетите ни за председателството през следващата година.

„Гражданите на Европейския съюз поставят като приоритет да бъде ефективно гарантирана сигурността им. Предстои ни важната задача да изградим ефективни механизми за интеграция и подобряване на политиките в много сфери, измежду които продължаването на кохезионната политика, дигитализацията в ЕС и отбраната. Отговорна задача са и преговорите за излизане на Великобритания от Съюза с оглед на зачитането на правата на европейците“, заяви президентът Румен Радев на срещата.

„По време на своето председателство България си поставя за цел да бъде безпристрастен ръководител на преговорите в рамките на Съвета. Това, от което ще спечелим, е не налагането на национални интереси, а утвърждаването ни като отговорен, надежден и равнопоставен партньор в ЕС“, добави още Румен Радев.

На срещата бяха обсъдени актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз, процеса на присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и мерките, които страната ни предприема за повишаване на ефективността на борбата с корупцията, както и справянето с мигрантската криза.

Държавният глава призова да бъдат прилагани еднакви критерии по отношение на участието на държавите членки в интеграционните проекти на Европейския съюз като Шенген. Румен Радев предупреди да не се допускат двойни стандарти, които имат обезкуражаващ ефект върху страните, изпълняващи стриктно задълженията и стандартите, заложени в европейското законодателство.

Дипломатическите представители проявиха интерес към позицията на държавния глава относно проектите за създаване на обща отбрана на Европейския съюз. По думите на Румен Радев правилната стратегия за общността и индивидуалните държави членки е да разполагат с широк спектър от способности, които да гарантират постоянна готовност в днешната непредсказуема среда, а не да се предвиждат посоките и мащаба на потенциалните атаки.

По време на разговора беше потвърдена готовността на България да подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

„В политиката си спрямо региона Европейският съюз не трябва да установява нови критерии. Силата на ЕС е в това да прилага еднакви справедливи стандарти спрямо всички. Трябва да окуражаваме и подкрепяме страните в това да прилагат необходимите реформи още преди присъединяването си, както и да установяват ефективни добросъседски отношения помежду си“, каза още президентът.