Същевременно иранският върховен водач заяви, че Техеран ще спазва ядреното споразумение със световните сили, доколкото и другите страни по сделката се придържат към нея, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Хаменей приветства подкрепата на европейските страни за споразумението (изразена от Федерика Могерини), но каза, че те трябва да направят повече в тази насока, след като американският президент Доналд Тръмп отказа да потвърди ангажимента на САЩ към сделката.

Аятолахът посочи, че европейските правителства осъждат заявленията на американския президент и Техеран приветства този подход, но смята, че не е достатъчно на американския президент само да му се казва да не къса сделката, заяви иранският лидер.

Европа трябва да се противопостави на действията на Америка, категоричен е Хаменей.

"Няма да си хабя времето да отговарям на безсмислените коментари на президента грубиян", каза аятолахът и предупреди, че ако САЩ се оттеглят от сделката, Иран "ще я скъса на парчета".

Хаменей заяви, че Иран е решен да продължи спорната си програма за балистични ракети въпреки настояването на Европа и Америка да я прекрати. Техеран отговаря, че разработва ракети само за отбранителни цели.

"Те трябва да избягват да се месят в отбранителната ни програма", заяви той.
"Те (европейците) питат защо Иран има ракети? Защо самите вие имате ракети? Защо имате ядрени оръжия? Не мислим, че е приемливо европейците да се присъединяват към Америка в упражнявания от нея тормоз", каза Хаменей.

На 13 октомври Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран и даде на Конгреса 60 дни да реши дали да бъдат възобновени санкциите срещу Техеран, като по този начин САЩ практически излизат от ядрената сделка.

Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран >>

Аргументът на Тръмп е, че администрацията му не може да удостовери, че Техеран спазва споразумението.

"Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив", каза Тръмп в обръщение от Белия дом.

Няколко дни по-късно постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че за момента САЩ остават страна по иранското ядрено споразумение.

Хейли каза, че САЩ следят изкъсо изпълнението на иранското ядрено споразумение заради разработването на ядрени оръжия от Северна Корея.

"Не трябва да допускаме Иран да се превърне в следващата Северна Корея", категорична беше тя.

Основен противник на ядреното споразумение с Иран е Израел.