Това става ясно от съобщение на Прокуратурата, в което се казва, че Сотир Цацаров се самосезира по публикация в „Дир БГ“ със заглавие „БСП: Зам.-министър на транспорта изнудвал превозвачи".

В хода на проверката Софийска градска прокуратура ще снеме обяснения от народния представител Георги Свиленски и Ангел Попов - заместник-министър на транспорта.

От държавното обвинение заявяват, че ще бъде изискана информация от кабинета на министър-председателя дали е постъпвал сигнал от Националното сдружение на българските превозвачи с оплаквания срещу действия на Ангел Попов. Ще се изиска информация и от Националното сдружение на превозвачите за това изпращали ли са сигнал за действия на Ангел Попов.

Народният представител то БСП Георги Свиленски твърди, че премиерът Бойко Борисов е запознат със сигнал срещу заместник-министъра, но не е предприел никакви действия.

"Преди пет месеца колегите от Националното сдружение на българските превозвачи сезират министър-председателя, че Ангел Попов в качеството му на председател на браншова организация в периода 2012-2014 г. си е позволявал да събира пари от своите колеги превозвачи с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари", съобщи Свиленски.

"Този човек продължава да бъде зам.-министър на транспорта", каза Свиленски и допълни, че от партията ще сезират прокуратурата.

НФСБ застана зад зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Атаката, според депутатите от партията на Валери Симеонов, от чиято квота той е предложен за поста, била заради действията на министерството на транспорта, на автомобилната администрация в негово лице, за "пресичане на отдавна утвърдени, дразнещи обществото практики по отношение на техническите прегледи и за  издаването на фалшиви шофьорски книжки".