Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в позиция относно писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели. 

Асоциацията организациите на българските работодатели настоява за незабавно оттегляне от длъжност на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината за исканата оставка са предложенията за административно увеличение на минималните осигурителни доходи по основни икономически дейности и квалификационни групи професии /МОД/ от 3,9 на сто, както и на минималната работна заплата /МРЗ/ от 510 лв. през 2018 г. , които са вече внесени по официален път чрез проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Министърът припомня, че МТСП e спазило процедурата по договаряне на минималните осигурителни доходи като чрез насоките по договаряне социалните партньори бяха информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/.

"Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях. За да насърча социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството ми на министър организирах 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отказаха да участват, с изключение на Българска браншова камара – Машиностроене.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември т.г. информирах членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3.9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.). Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя минималния осигурителен доход, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).

В изпълнение на това задължение внесох предложение, което да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НОИ. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет.

По отношение на минималната работна заплата бих искал да уточня, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера й за 2018 г.", заявява министър Петков.