Изработването на проекта за плана на 76-километровата отсечка е възложено на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от министерството.

Съгласно заданието за проектиране ще се засегнат землища на градовете Русе и Мартен, и селата Николово, Басарбово в община Русе, селата от община Иваново - Красен, Божичен, Иваново и Тръстеник, Две могили, селата Екзарх Йосиф и Обретеник в община Борово, селата Ценово, Белцов, Пиперково и Долна Студена в община Ценово, и с. Стърмен, гр. Бяла, с. Полско Косово и с. Пейчиново, община Бяла.

Ще се извършат и инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. В изпълнение на заповед на министър Нанков, АПИ ще изработи изменение на проект на подробен устройствен план - парцеларен план, и за изграждането на кръгово кръстовище при км 23+020 на пътя Пловдив-Асеновград, което да улесни влизащите и излизащите от кв. "Долни Воден" на Асеновград.

В момента главният път се разширява и реконструира основно с европейски средства от оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

В хода на изпълнение на строителните дейности правителството реши да бъдат изработени нови технически решения с цел улесняване на гражданите и индустриалните предприятия, което налага ситуационни промени в проекта, посочват от министерството.