Единственият кандидат за поста - проф. Вера Бонева, която ръководи катедра "Куртурно-историческо наследство" в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), не е одобрена.

Според наредбата за конкурсите за директори на държавните културни институти за успешно издържал конкурса се смята кандидат, който е събрал не по-малко от две трети от максималния брой точки по оценъчните карти, а именно две трети от 792 точки - 528 точки, уточниха от ведомството.

Конкурсът беше обявен още от служебното правителство през пролетта, но се забави заради изискването на новия министър Боил Банов записите от изслушванията да бъдат публикувани онлайн.

Божидар Димитров първоначално обяви, че ще участва, но изненадващо през септември подаде молба за пенсиониране, която влиза в сила от 1 ноември. Той обясни, че го прави, защото е на 72-години и иска да "слезе от ринга, докато е на върха", за да не дойдат "някакви младоци и да го разбият от бой".

Депутатът от БСП Стоян Мирчев обаче заяви, че Димитров не се пенсионира по свое желание, а от ГЕРБ побързали да го направят заради шуробаджанащина. Според социалиста като директор той сключил договори от името на НИМ с фирми, в които участват дъщеря му и племенникът му.

Преди дни самият проф. Димитров атакува остро доскорошната си конкурентка пред столичен всекидневник.

"Проучих другата кандидатка - проф. Вера Бонева. Оказа се, че няма музеен опит. Разбрах, че тя ще катастрофира НИМ, а няма какво да се лъжем - колкото и нескромно да звучи, той е мой", заяви той.

Бонева обаче е автор на книгата „Музеи и туризъм в България“. Тя е доктор по история от 1992 г. Уредник в Исторически музей Стара Загора в периода 1987-1990 г. Асис­тент във ВТУ от 1990 до 1996 г. и в Шуменския университет - от 1996 до 2001. Доцент по история на България в Шуменския университет от 2001 г.