Събитието се провежда за пета поредна година и е част от информационната и профилактична кампания за борба със заболяването, инициирана от Първа АГ болница „Света София“.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата.

Вижте снимки >>>

"Тази година от общо 9 софийски болници, пет са общински, които се включват в кампанията. Активно се включваме, защото вярваме, че грижата за собственото ни здраве е грижа за нашите близки, за нашето семейство", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До края октомври в общо 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора провеждат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, за да се намали броят на диагностицираните с това заболяване жени, които сега са близо 46 хиляди.

Началото на информационната кампания беше поставено на 1 октомври с осветяването на Националния дворец на културата в розово.

От 1985 година светът приема месец октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата.

От изключително значение е жените след 40-годишна възраст да провеждат ежегодни профилактични прегледи за профилактика на рака на гърдата, защото с напредването на възрастта расте и рискът от появата на това заболяване, категорични са специалистите.

Ежегодната профилактика на рака на гърдата за жени след 20-годишна възраст включва само самонаблюдение веднъж месечно. Във възрастта от 20 до 39 години е необходимо жените веднъж годишно да направят преглед при специалист.

Ракът на гърдата, както и другите видове ракови заболявания могат да бъдат открити, чрез така наречените скринингови изследвания и редовни профилактични прегледи.

14-годишна е най-младата пациентка с рак на гърдата у нас >>>