Мускат призна, че убитата в понеделник блогърка и журналистка е била най-голямата му противничка, но обеща, че убийците й ще бъдат открити и изправени пред правосъдието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Синът на Дафне Каруана Галиция обвини Мускат, че е "отговорен и съучастник" в атентата с бомба под колата, при който загина майка му.

Премиерът заяви в интервю за италианското сп. "Република", че последните разследвания на активистката срещу корупцията са били насочени към опозицията.

"В страна като Малта е немислимо да умрете за работата си, в случая с г-жа Каруана Галиция, за това, което е написала", подчерта премиерът.

"Тя беше вероятно най-голямата ми противничка, нападала ме е от времето, когато бях опозиционен лидер. Но това й беше работата", добави той и подчерта, че е поискал помощ от американското ФБР и европейските служби за сигурност за откриването на убийците.

В друго интервю Мускат спомена опозиционния лидер Адриан Делия, посочвайки, че той е бил обвиняван от журналистката в организиране на проституция, пране на пари и други престъпления.

В интервюто за в. "Стампа" премиерът посочи, че тя е заявила наскоро в блога си, че миналия месец е получила заплахи от хора от опозицията.

Вчера Делия поиска оставката на Мускат, защото не е успял да гарантира сигурността на блогърката, припомня АФП.

Премиерът обясни, че блогърката е отказала полицейска закрила, съобщава ДПА.

Убийството на тази журналистка в страна от Европейския съюз, на който Малта беше ротационен председател през първите шест месеца на годината, предизвика вълна от възмущение по цял свят.

Държавният департамент на САЩ порица подлото нападение срещу "смелата журналистка, която посвети кариерата си на разкриване на корупцията".

Европейската народна партия поиска независимо международно разследване на случая.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че безопасността на журналистите е от жизненоважно значение за функционирането на демокрацията.

Семейството на убитата Каруана Галиция беше поканено на следващото заседание на Европейския парламент, което ще се състои в Страсбург през следващата седмица, предаде ТАСС, като цитира председателя на институцията Антонио Таяни.