В документа Икономическият и социален съвет /ИСС/ изрази единната си позиция относно очертаните от Комисията пет сценария за посоката на развитие на ЕС до 2025 г. , съобщиха от съвета, цитирано от БТА.

В резолюцията ИСС отчита предизвикателствата пред ЕС и в частност пред България, произтичащи от глобализацията, технологичната промяна, демографската криза, миграционния натиск, тероризма, регионалните конфликти, протекционизма, икономическите и социалните неравенства.

Те, според ИСС, са свързани с "липсата на икономическа и социална конвергенция, на прозрачност и доверие в процеса на вземане на решения, на нарушаване на принципите на субсидиарност и пропорционалност в ЕС".

ИСС констатира, че очертаните сценарии обективно отразяват различните настроения в обществото - от запазване на статуквото или стесняване на обхвата на общоевропейските политики, до промяна на приоритетите, диференциран или колективен напредък.

Затова в резолюцията се подчертава необходимостта на първо място да се потърси решение на кризата на легитимността и връщане на доверието на гражданите към институциите на ЕС.

От ИСС заявяват, че основните елементи на посоката на развитие на ЕС трябва да се основават на първо място на запазване на единството на ЕС-27 и по-нататъшно задълбочаване на общоевропейското сътрудничество в областта на единния пазар и свободата на движение на стоки, услуги, капитали и хора, като се надгражда постигнатото и се засилва кохезията.

ИСС подчертава, че за България е особено важно да се запази политиката на конвергенция за ускоряване присъединяването ни към Еврозоната, да се укрепва социалното измерение на интеграционния процес, както и присъединяване към Европейския стълб на социалните права.