Целта на програмата е разработването на нови технологии на фона на стремежа на автомобилната индустрия да бъде в крак със световните усилия за налагане на електромобилите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-големият в света автомобилостроител представи на заседание на съвета си плана да похарчи над 34 милиарда евро за електромобили, безпилотни автомобили и дигитализация.

Обявяването на плановете на Фолксваген става на фона на усилията автомобилостроителят да остави в миналото скандала с манипулираните тестови данни за вредните емисии при дизеловите си автомобили от преди две години.

"Пътна карта Е", както компанията нарича инвестиционния си план, ще помогне да преоткрием автомобила, каза главният изпълнителен директор на Фолксваген Матиас Мюлер.

Заводът на Фолксваген в източния германски град Цвикау ще стане сега център на усилията на групата за създаването на електрическите модели на компанията.

Групата вече обяви планове да пусне на пазара над 80 нови електромобила до 2025 година, включително 50 изцяло електрически коли и 30 хибрида.

Автомобилостроителят предвижда до 2030 година да пусне най-малко по един електрически вариант на всеки от близо 300-те свои традиционни модела.

Освен Фолксваген, сред марките, които произвежда групата, са Ауди (Audi), Шкода (Skoda), Сеат (Seat), Порше (Porsche SE).