"Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, река Дунав и други. Рядък шанс имаме“, заяви премиерът Борисов след форума на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите.

"Има едни Балкани, дори терминът Западни Балкани на мен не ми харесва. Нито без нашите приятели от Гърция, нито без Румъния, нито без България, които вече сме в ЕС. Разбира се – Словения, Хърватия. Всички сме едно",  заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура.

"Не може да имаме роуминг с Македония 20-30 лева за минута разговор. Това е абсурд“, заяви Борисов.

Тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям, каза Бойко Борисов.

Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична, каза Борисов. Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях, каза премиерът.

Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели, отбеляза Борисов. по думите му всичко лошо в България се случило по време на кризата в бивша Югославия."Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", каза Борисов. Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, подчерта той.

Подкрепа за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия, каза Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване по време на форума. 

Световната банка е готова да финансира със 150 - 200 милиона долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на срещата. Така ще постигнем ефекта, който има на ГКПП "Капитан Андреево" между България и Турция, посочи тя. Това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората, подчерта тя.

Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на СЕ България има възможност този потенциал да бъде реализиран, отбеляза Георгиева.

"През последните 10 години търговията на 6-те държави в региона с ЕС се удвои и стана 46 млн. евро, но търговията вътре в региона не се. Това е един неизползван потенциал. Необходима е инфраструктура, но и повече гъвкавост в правните аспекти", отбеляза Йоханес Хан.