1
От ГЕРБ отхвърлиха предложението на БСП за налагане на мораториум върхи лицензионния режим за откриване на нови частни болници като противоконституционен.
По-рано днес Корнелия Нинова заяви, че внасят в парламента искане за мораториум за лицензиране на нови болници и настояха лечебните заведения вече да не са търговски дружества. От левицата ще искат и търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства.

"Това е поредния опит на БСП за политическа употреба на проблемите в здравеопазването. В никакъв случай не разделяме видовете собственост, решихме през 2018 г., за да се прецизира националната здравна карта, една година касата да не финансира нови частни структури", коментира в кулоарите на НС председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

В същото време, подчерта тя, всеки по конституция има право на нова стопанска инициатива. Проблемът, по думите й е, когато тези нови структури сключват договори и черпят ресурси от национален фонд.

"В този смисъл предложението на БСП може да бъде определено като противоконституционно. Важно е да видим елементите на предложенията на левицата, защото преди няколко дни г-жа Нинова смело излъга, че в закона за бюджета на НЗОК и на държавата за догодина те вече били предложили да отпадне функционирането на болниците като търговски дружества", подчерта Дариткова.

Тя беше категорична, че такова предложение не е имало, а в закона за лечебните заведения пише, че всички болници се регистрират по него, тъй като той е основополагащ за функциониране на структурите за медицинска помощ у нас. По думите й консенсусът е разковничето за устойчива здравна политика.

За феномена "болница в болница" председателят на здравната комисия обясни, че в закона за лечебните заведения има текст, който забранява функционирането на територията на държавна или общинска болница на частно лечебно заведение, ако предметът му на дейност е същият.

"Явно този текст не е достатъчно ограничителен и, за да няма източване на държавното или общинското дружество, трябва императивно да се забрани функционирането на друго лечебно заведение", коментира Дариткова.

Тя обаче постави акцент върху недостатъчно ефективния контрол на изпълнителната власт. Изпълнителната власт е трябвало своевременно да контролира качеството и ефекта от тези договори и защо във времето натрупаните финансови негативи не са довели до разтрогването им, заключи председателят на здравната комисия.  Сподели

ЛАЙФ Президентът уважи 75-ия рожден ден на Стефан Данаилов
Множество звезди и личности от политиката уважиха празничната програма в Народния театър "Иван Вазов", посветена на Стефан Данаилов.
Двойничка на Бионсе: Феновете й ме преследват Даян Крюгер пропуши заради филмова роля