М. Асенова живее в Мездра. Преди няколко години тя се сприятелила с нейна колежка – П.П., като впоследствие отношенията им преминали в интимни.

Обвиняемата се познавала със съпруга на приятелката си – Г.П., те взаимно си гостували. Асенова я ревнувала, най-вече от мъжа й, което станало повод за влошаване на отношенията между двете жени през последната година, до степен, че П.П. пожелала да прекратят взаимоотношенията си. Освен това имало и обвинения, свързани с давани и получавани парични суми в заем.

През пролетта на 2017 г. М. Асенова се свързала с неин познат и по време на среща във Враца му казала, че иска съпругът на приятелката й да бъде убит. Тя съобщила данни за него – местоживеене и работно място. Мъжът отказал да се ангажира, като споделил за разговора с Асенова на негов познат. За случая били сезирани полицейските органи.

Обвиняемата не се отказала от намерения си и няколко месеца по-късно уговорила друга среща – с П.С., на която отново споделила желанието си Г.П. да бъде убит, като случаят трябвало да изглежда като самоубийство. Тя настоявала всичко да бъде извършено максимално бързо. П.С. споделил на обвиняемата, че можел да я свърже с лице, което да осъществи нейния замисъл. Той изпратил на Асенова чрез текстово съобщение телефонен номер, ползван от служител под прикритие, определен с разпореждане на Председателя на Окръжен съд – Враца по искане за използване на специалните разузнавателни средства. Въпросният служител бил представен на обвиняемата под името „Дмитрий“, като бил посочен и ползвания от него телефонен номер.

На 03.08.2017 г. Асенова се срещнала в Мездра с „Дмитрий“, който бил служител под прикритие. Тя му показала снимки и копие от личната карта на лицето, което искала да бъде убито. Уговорено било и възнаграждение - парична сума от 1500 лева. В допълнение на това обвиняемата предоставила информация за местоработата и навиците на съпруга на приятелката й, предала ключ от входната им врата и платила капаро за извършената „услуга“ в размер на 400 лева.

На 16.08.2017 г. тя била задържана от органите на МВР. Предстои да започне съдебен процес срещу  Асенова.