Главният преговарящ на ЕС за Брекзит заяви, че ако това не се случи, преговорите замират отново и няма да преминат към следващата си фаза.

Проблемът е, че предложението на Мей към Северна Ирландия и Република Ирландия за решаването на проблема досега не е одобрено от тях, пише "Гардиън".

Ако Великобритания не успее да постигне съгласие за съвместна позиция с Европейската комисия по границата до петък, европейските лидери вероятно ще обявят, че няма достатъчен напредък в преговорите и няма да може да се разговаря с Лондон по други теми като търговията, правата на гражданите и финансовата компенсация.

Неуспехът на преговорите през декември означава, че условията на преходния период могат да бъдат обсъждани едва след следващата среща на върха на европейските лидери през март 2018 година. Това ще намали времето за постигане на удовлетворителни и за двете страни резултати и може да доведе до "твърд Брекзит".

Пред тази заплаха не е изключено да се стигне до оставка на кабинета, за да се избегне отговорността. Все още обаче има надежди да се стигне до споразумение, смятат британски парламентаристи.