Наградата се връчва за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към мюсюлманското изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство.

Това не е първото подобно отличие за Росен Плевнелиев. Малко след като приключи мандата му, той стана носител на голямата награда "Приятели на Израел“ за 2016 година за активна и последователна подкрепа към еврейския народ и държавата Израел.

Церемонията по връчването на първите годишни награди на Висшия мюсюлмански съвет ще се състои на 8 декември  в Централен военен клуб. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в София.

Целта на наградата е да се удостоят с публично признание лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната и да популяризира техните примерни деяния, които ще допринесат за разширяване на кръга на добрите и примерните постъпки и дейности в обществото.

Освен на Росен Плевнелиев, такава награда ще се връчи и на 92-годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България.

Награда ще получат още Муса Дурлу, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си деца, които учат в духовното училище в Момчилград, на Павел Стоянов, който сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България и на Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в кърджалийското село Бенковски и други села от района.