Тази година по Коледа ще почиваме пет дни - от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три, кометира bTV.

По Нова година ни чакат три дни почивка – от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен.

Не всички бизнеси обаче успяват да осигурят тази дълга почивка на служителите си.

„За официалните празници се заплаща 100 % увеличение на труда. За това, че по време на празниците задължително трудът се отчита и като извънреден, се увеличава още със 100%. Около четири пъти се увеличава нормалната надница. Разликата е, че когато са нормалните почивни дни, както в случая са 23 и 27, то тогава увеличението е само за извънреден труд, който е не по- малко от 75%”, обясни инж.Петър Андреев от хасковската дирекция „Инспекция по труда”.

Медиците работят по предварително изготвен месечен график, или по така нареченото сумирано работно време, за което изчисленията са различни.

На същия принцип са и полицаите и пожарникарите.

„Когато работят в празничните дни, надницата им се удвоява, а когато работят през почивните дни 23 и 27, те не получават увеличение на надницата”, уточни Андреев.

Правилата важат само за наетите по договор.

Ако се съмнявате, че работодателят ви некоректно е оценил труда ви в празничните дни, може да се допитате до инспекциите по труда.