Руските медии цитират нашироко материал в Bloomberg  с подобно заглавие, който анализира документи от началото на деветдесетте години на миналия век, чийто гриф за секретност е паднал наскоро и те са станали достояние на широката публика.
След обединението на Германия през 1990 г., западните лидери обещават на Москва, че НАТО няма да се разширява повече на изток, но с разпадането на Съветския съюз "те не виждат повече смисъл в спазването му», пише Bloomberg.

В статията се обяснява "непокорната геополитическа позиция" на Русия към Запада. Авторът на статията Леонид Бершидски се съмнява, че тази позиция ще  се промени през следващите години.

 Представители на НАТО многократно са коментирали, че историята с обещанието за неразширяване на НАТО е "мит", но експерти от университета Джордж Вашингтон, анализирали многобройни разсекретени през последните години, документи,  са стигнали до извода, че високопоставени служители от Съединените щати, обединена по това време  Германия и Великобритания, наистина гарантират на последния съветски лидер  Михаил Горбачов и външния министър Едуард Шеварднадзе, че НАТО няма да се доближи до руските граници.
От документите се вижда, че западните политици имат предвид страните от Източна Европа, се казва в статията.

Никое от обещанията, дадени от Запада относно неразширяването на НАТО на изток, не е довело до конкретни споразумения.

"Те разговаряха със Съветския съюз "като победител с губещ" и не се интересуваха твърде много от изпълнението на обещания и гаранции", признава авторът.

Вашингтон не виждаше причина да пази думата си, тъй като силата на съветските лидери почти се стопи пред очите ни, обяснява авторът.
Бершидски отбелязва, че Владимир Путин  "разбира се, внимателно е проучил съветските документи от 1990-1991 г." и дори ги цитира.

Според автора на статията, сега руският лидер "иска да комуникира със Запада по същия начин, по който той комуникира със СССР по онова време" и "този подход е дразнещ за западните събеседници".
Авторът  продължава, описвайки че позицията на руския президент по отношение на Запада "се основава на всеобхватен цинизъм и недоверие".

Анализаторът смята и, че малко вероятно някой наследник на Путин да забрави историята за неспазеното обещание, тъй като "то е вкоренено в ДНК на руските власти".
"В продължение на много години и може би дори десетилетия да поддържаме конфронтация с Русия ще бъде по-лесно, отколкото да се опитваме да възстановим доверието", заключава Бершидски.

Преди време Путин в интервю за Оливър Стоун каза, че Михаил Горбачов е направил грешка, като не е поискал да се запише на на хартия обещанието на НАТО да не се разширява на изток.