Тилърсън говори на среща на Съвета за сигурност, председателствана от японския външен министър Таро Коно, на която се очаква да говори и посланикът на Пхенян Джа Сон-нам.

Това, че "продължава да позволява севернокорейски работници да се трудят в робски условия" и да изпращат у дома валута, поставя под въпрос ангажимента на Русия към слагане на край на ядрената криза, каза Тилърсън.

Ръководителят на американската дипломация добави, че китайският суров петрол, който "тече" към Северна Корея, подкопава международните усилия.

По думите му Пхенян трябва "да си заслужи да се върне обратно на масата" за преговори.

Страните, които още не са приложили санкциите, трябва да преосмислят интересите и ценностите си на фона на тази "голяма заплаха".

Руският постоянен представител Василий Небензя отхвърли думите на Тилърсън за "робските условия" на труд и каза, че севернокорейците работят по силата на междуправителствено споразумение, което взема предвид техните права.

Небензя на свой ред заяви, че военните учения на САЩ и Южна Корея и вкарването на Северна Корея в списък със спонсори на тероризма, са подтикнали Пхенян да извърши ново ракетно изпитание след няколкоседмично затишие.

Китайският заместник-постоянен представител У Хайтао, каза че на Пхенян не бива да се налагат едностранни санкции.