Това заяви високопоставен представител на правителството на президента Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят като цяло заради решението на Тръмп да признае цял Ерусалим за столица на Израел.

"Не можем да си представим ситуация, при която Стената на плача да не е част от Израел", каза въпросният източник, пожелал анонимност, преди посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в региона следващата седмица.

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите. Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Цитираният представител на правителството на САЩ коментира, че Тръмп е доказал с признаването на Ерусалим за столица на Израел, че държи на думата си, и настоя, че президентът е ангажиран с постигането на мир.

"Очаквахме (гневните) реакции. . ., но ще продължим да работим здраво по нашия план. . . Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. . . Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят (преговорите), но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще посети последователно Египет, Израел и Германия, като обиколката му ще започне във вторник, посочва ДПА.

Пратеникът на Тръмп за близкоизточните мирни преговори Джейсън Грийнблат ще посети Израел следващата седмица, съобщи високопоставен представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това ще е първата визита на Грийнблат в региона, откакто президентът на САЩ призна Ерусалим за столица на Израел.

Пратеникът на Тръмп ще остане в Израел за посещението на Пенс по-късно следващата седмица, каза цитираният източник.