Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за Брекзит гарантира правата на българите във Великобритания и на британците в България. Това увери главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца", посочи Барние, цитиран от БТА.

Споразумението включва правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук в България, допълни главният преговарящ.

Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент, посочи той. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние.

Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността. България е добре подготвена да продължи работата по тези теми, отбеляза Мишел Барние.

Барние подчерта, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС ще изиграе ключова роля в процеса на излизане на Обединеното кралство, защото съвпада със стартирането на втория етап от преговорите.

По думите му през март започват разговори за бъдещите на връзки на ЕС с Кралството, като се засяга темата за икономиката и търговията.

От името на всички се надявам да придвижим преговорите с Великобритания напред, отбеляза Бойко Борисов. Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. Той обяви, че следващата червена линия в преговорите с Лондон е общият пазар.

За след "развода" ще договаряме следващи условия, защото още не знам параметрите на Брекзит, допълни Борисов.

Социалният, финансовият и икономически залог е много голям в тези преговори. Ако Брекзит не стане с правилни стъпки може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът, каза българският премиер.

Оттук насетне се надявам да се намери баланс и на други теми като военното сътрудничество и сигурността. Специалните ни служби трябва да работят в пърлен синхрон по теми като тероризъм, прането на пари и миграцията, допълни той.

Барние и Борисов са обсъждали и бюджета на Европейския съюз след Брекзит, когато в хазната в Брюксел ще влизат по 10 милиарда евро по-малко всяка година.

"Започваме усилено да работим по европейския бюджет, в който след излизането на Великобритания от ЕС ще има десет милиарда евро по-малко всяка година.
Мисля, че този Брекзит ще е труден", каза българският премиер.

Политическата декларация трябва да бъде добре подготвена, в следващите няколко месеца и се надявам да имаме една обща позиция, посочи Борисов.

Борисов: Надявам се Великобритания да се върне в ЕС >>

В заключение Борисов каза: "И както винаги с оптимизъм завършвам. Надявам се Великобритания да се завърне в ЕС, но това е само оптимизъм".