Документът отваря вратата към узаконяване на третия пол, съобщи зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов за Канал 3.

Той направи уговорката, че още не е имало коалиционна среща, но очаква на същата позиция да застанат и хората на Валери Симеонов от НФСБ, който е гласувал против на заседанието на МС днес, както и на "Атака".

Веселинов е убеден, че и колегите му от останалите две партии на коалицията Обединени патриоти няма да подкрепят въпросната конвенция.

"Патриотите сме твърдо "против" и се надяваме не само на нашите гласове, но и на колегите от ГЕРБ, БСП, няма значение - на всички, които уважават нормалността и нормалните хора в страната. Има абсолютни ценности и абсолютни истини, и ние сме готови да ги отстояваме", заяви Искрен Веселинов.

Той отхвърли оправданията на Екатерина Захариева, че конвенцията има за цел само да защити жените от насилие и не въвежда трети пол. Не става дума само за насилие срещу жени, каза Искрен Веселинов. И цитира дефиницията на понятието "пол" в чл. 3 от Истанбулската конвенция, в която е записано, че полът е "социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените".

Депутатът се съгласи със Захариева, че конвенцията не признава официално третия пол, но затова пък отваря широко вратата към това с подобна дефиниция.

"Имаме множество текстове в тази конвенция, които заявяват, че ще се борят с предразсъдъците за стереотипните роли на мъжете и жените", коментира още депутатът от ВМРО. Според него това означава двама татковци, например.

"Ако някой може да ми го изтълкува по друг начин, ще се радвам да го направи, но няма как да го направи", добави още Искрен Веселинов.

"Тази конвенция е последното издихание на умиращия либерализъм, който нищо добро не роди", каза депутатът на Каракачанов.

АНКЕТА: Ще издържи ли коалицията ГЕРБ - ОП?