"Ние искаме гласът ни да се чува силно, тъй като страните имат визия за бъдещето на Европа", подчерта унгарският министър-председател Виктор Орбан на съвместна пресконференция с гостуващия в столицата Будапеща негов полски колега Матуеш Моравецки.

"Миграционната политика на ЕС се провали. Трябва да продължим и занапред да охраняваме границите. Нелегалната миграция трябва да бъде пресечена. Не трябва да приемаме мигранти тук, а да доставяме помощта там, където тя е необходима", подчерта Орбан, цитиран от ТАСС и БТА.

Моравецки изрази съгласие с този подход. "Само суверенни държави могат да решават кого да приемат и кого - не", посочи новият полски премиер и добави, че "страните от Централна Европа правят много за успокояване на напрежението по източната граница на ЕС", като приемат мигранти от Украйна.

"Ние разбираме европейската солидарност и сме готови да оказваме помощ по места", заяви Моравецки.

Унгарският и полският премиер обсъдиха и въпроси от сферата на икономическото сътрудничество и развитието на региона.

"Страните от Централна Европа и нейните икономически модели функционират добре. Сега това е най-бързо развиващият се регион в ЕС", посочи Орбан.

"За Полша и Унгария, за цяла Централна Европа е важно развиването на инфраструктурните връзки по направление север-юг", каза унгарският премиер и добави, че с полския си колега са обсъдили и обединяването на енергийната инфраструктура.

Миналия месец Орбан, отдавнашен съюзник на Полша в Европейския съюз, даде да се разбере, че Унгария ще блокира всякакви опити за отнемане на правото на гласуване на Полша в Съвета на ЕС, припомня Ройтерс.

Това стана, след като Европейската комисия заплаши Полша с такава наказателна мярка заради спорните съдебни реформи.