1
Френският президент Еманюел Макрон изрази задоволство от постигнатото в Германия принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство.
"Щастлив и доволен съм, че Ангела Меркел може да пристъпи към съставянето на коалиционно правителство, което ще е полезно и е очаквано от Европа и Франция", заяви Макрон по време на обща пресконференция с гостуващия му австрийски канцлер Себастиан Курц.

От своя страна Курц пожела на Меркел успех на нейната бъдеща коалиция. Същевременно агенция Ройтерс съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел иска да приключи до средата на февруари преговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по съставяне на коалиционно правителство.

Целта е да се даде на ГСДП достатъчно време да организира гласуване по пощата сред членовете й по коалиционното споразумение с ХДС и баварския му съюзник Християн - социалния съюз (ХСС). Консерваторите на Меркел са обявили, че искат правителството да започне работа до края на март, съобщи БТА.

В проекто - споразумението, договорено по време на проучвателните разговори между консерваторите на Меркел и социалдемократите и което може да претърпи допълнителни промени, се съдържа обещание да не се изнасят оръжия в страни участнички във войната в Йемен.

Смята се, че този ангажимент е насочен към Саудитска Арабия, която е голям купувач на германско оръжие. Партиите също така заявяват, че не искат да затварят никакви глави в предприсъединителните преговори на Турция с ЕС, нито искат да отварят нови поради състоянието на демокрацията и човешките права в тази страна.  Сподели

ЛАЙФ Джордж Клуни разказа как е предложил на Амал
Една от най-магнетичните двойки на световната сцена - Амал и Джордж Клуни, изглеждат сякаш винаги са били заедно. Но как точно се е случило всичко.
Бременната Кейт облече любимо розово палто Иглесиас и Курникова показаха близнаците