Това съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

Вчера бяха монтирани крановете, а днес ще бъде извършена инспекция на мястото, допълни Пасев.

Започва унищожаване на опасен химикал в ”Полимери” >>

Опасното вещество ще бъде транспортирано с по 12 цистерни месечно до френски завод за утилизация. Френска фирма извършва и прехвърлянето на опасния товар. Акцията се провежда при засилени мерки за сигурност.

Очаква се за около половин година проблемът да бъде решен и опасната "бомба" в непосредствена близост до Варна да бъде ликвидирана.

"Новите собственици на "Полимери" изчакват да изнесем трихлоретана. Правителството помогна много, отпусна финанси. Този опасен отпадък е една от причините да няма инвестиции в зоната на Девня. Целия свят знае за този проблем. Това е едно от най-важните неща в целия ми мандат. Стои като болезнена тема от дълги години. Проблемът е прехвърлян от областните управители от един на друг.

Намери се воля и финансиране този проблем до края на председателството ни на ЕС да бъде решен. Тогава новият собственик на завода ще започне изграждането на завод за метал от скрап. Това са допълнително 1000 работни места, които съвсем не са малко за нашата област", коментира преди време Стоян Пасев.

Пловдивската фирма "Хъс" има инвестиционните намерения да построи завод за производството на метал от скрап върху руините на фалиралия "Полимери". Новият собственик на завода е избрал мястото именно заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метал.

Стана ясно още, че с парите от сделката от продажбата на терена на "Полимери" ще бъдат удовлетворени част от кредиторите, тъй като общата стойност на задълженията е над 20 милиона лева.

Борисов в ”Полимери”: Виновните за грабежа ще си го получат >>

От приватизираното предприятие "Полимери" - Девня отдавна са останали само руини. От 2010 година заводът е затворен, а днес активите му се изчисляват на малко над 14 милиона лева.

Държавата плати 15 милиона, за да рециклира опасния трихлоретан, останал след закриването на производството. Заради него в община Девня няколко пъти беше обявявано бедствено положение.