Час след нападението срещу Иванович тази сутрин около 9.15 часа местно време е открит подпален автомобил "Опел Астра" без регистрационен номер, за който полицията предполага, че е свързан с убийството, съобщава Танюг, цитирани от БТА.

 

За събитията е уведомен компетентният прокурор, който е отишъл на местопрестъплението, посочи косовската полиция.

 

По думите на началника на полицията в регион Север Бесим Хоти всички политически сили издирват нападателите. Частта на града, където е извършено убийството, е блокирана от полицията.

 

Заради убийството, кметът на Косовска Митровица Горан Ракич свика извънредна среща с представители на международните мисии КейФОР и ЕУЛЕКС и косовската полиция, на която да бъде обсъдена сигурността в града.

 

Припомняме, че Оливер Иванович бе нападнат тази сутрин от неизвестни засега лица и почина в болница от получените пет огнестрелни рани в областта на гръдния кош. Той бе нападнат пред офисите на своята Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина".

 

Съпартийката и сътрудничка на Иванович Ксения Божович каза, че никой не е чул стрелбата, а раненият Иванович бил намерен пред офиса от съседка, която се връщала от пазар.

 

По думите на Божович, сътрудниците на Иванович не са знаели за някакви заплахи срещу него и той е бил човек, който никога не се оплаквал.

 

Косовският министър за завръщането на бежанците и малцинствените общности Далибор Йевтич каза, че убийството на Иванович е "своеобразен шок", който внася допълнително напрежение в и без това обтегнатата ситуация.

 

Танюг припомня, че миналата година бе запален личният автомобил на Оливер Иванович, а през 2005 г. под служебния му автомобил бе подхвърлена бомба. 

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък определи убийството на Оливер Иванович като терористичен акт. "Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт и ние ще се отнасяме към случая като такъв“, заяви сръбският държавен глава.

По-рано днес изявление по темата направи и премиерът Бойко Борисов:

"Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност."