И този кръг е усвоявал по доста интересен начин огромни обществени ресурси. И това не е мой проблем, а наш проблем. Искам дам гласност и съответните служби да направят проверка.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от „БСП за България“ Елена Йончева. Тя отговори негативно на всички въпроси, зададени ѝ от Добрев вчера в предаването.

На въпроса дали изпълнява поръчка на бизнесмени от Хасково да го дискредитират Йончева отговори с „не“ и добави, че не знае бизнесмени „да седят в стола на кмета“, както твърди Добрев. Но ако той знае за нередности, случващи се в Общината, трябва да каже за какво става дума и ако има съмнение за нови корупционни схеми, е длъжен да ги оповести, посочи Йончева. По думите ѝ Добрев се опитва да профанизира темата и да отклони вниманието, вместо да отговори на съвсем конкретни въпроси и всички изнесени факти.

На втория въпрос на депутата от ГЕРБ – дали Йончева е част и изпълнява поръчки на служби – български или чужди, тя отговори: „Не, не съм“.

„Ако г-н Добрев има информация, че работя за която и да е чужда служба, той е длъжен да извести службите“ в противен случай това би било укриване на информация, която е от значение за националната сигурност.

„По отношение на българските служби какво точно има предвид? Че го разследват и изнасят тази информация ли? Ако е така, въпросът е към премиера Бойко Борисов“, каза още тя.

На въпроса дали нападките към Добрев са свързани със заеманата от него длъжност или с дискредитирането на енергийни проекти, вкл. и работата му по тях Йончева отговори:

„Не, не е свързано с неговата работа, въобще не е свързано с неговата личност, става дума за схемите, които не знам дали той е идеолог, начело на тези схеми или е поставен в тях“.

За друго от питанията – дали е ползвала имоти на Цветан Василев по време на кампанията си, Йончева отговори:

„По време на цялата кампания, без изключение, съм била в хотел в Хасково“. Иначе се запознала с Василев по време на кампанията "Банкер на годината", може би през 2013 г.

„Предполагам г-н Добрев също го познава“, каза тя и посочи, че не е имала по-сериозни контакти с банкера. Йончева посочи, че е била в избата, за която пита Добрев и от която показа снимки, но преди пет или шест години и то в компанията на архитекти, не на политици и бизнесмени.

„Била съм и в други български изби“, посочи тя.

За човека на снимката, за който Добрев твърди, че е криминално проявен, Йончева обясни, че кадърът е направен по време на среща за бракониерството, на която присъствала по покана на ловно-рибарското дружество в Хасково. Мъжът беше един от модераторите, не е бил част от моя екип, не е бил част от предизборния щаб, не ме е съпровождал по време на кампанията“, подчерта тя.

На още един въпрос на Добрев – дали по време на кампанията е използвала служебна кола и шофьор на областната администрация, за да вози фотограф до границата, където да я снима, Йончева отговори:

„В Хасково, към Хасково, около Хасково и оградата съм пътувала само със своя автомобил, както по време на цялата предизборна кампания, така и след това, без изключение“.

Добрев се включи по телефона в предаването и обвини депутатката, че само отправя обвинения, „носи един топ стара хартия и твърди, че има някакви схеми, в които някой бил участвал“. Вчера показах документи, че фирмите, за които говори тя, са взели повече пари по времето на кметове на БСП и Тройната коалиция, отколкото от кметове на ГЕРБ и са загубили повече поръчки, отколкото са спечелили, посочи той.

Според него Йончева не е отговорила на никой от въпросите му.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Добрев vs. Йончева - рунд, гарниран с шпионаж >>