Трима души загинаха днес в Холандия, където силните ветрове събориха дървета, отвяха камиони от пътищата и наложиха отменяне на стотици полети, предаде Ройтерс.

Днес амстердамското летище "Схипхол" отмени за кратко всички полети, след като по крайбрежието имаше пориви на вятъра, достигащи 140 км/ч. Отменени са най-малко 260 полета, а паднали керемиди наложиха затваряне на терминали на летището. След обявяването на най-високата степен на готовност за криза, свързана с лошото време, в цялата страна беше спрян железопътният транспорт, както и движението на много автобуси и трамваи.

Полицията съобщава, че трите жертви са загинали при отделни злополуки, предизвикани от паднали дървета и керемиди.

В Ротердам бяха преобърнати товарни контейнери и цели покриви бяха отнесени от домовете.

По-късно летище "Схипхол" заяви, че някои полети ще бъдат подновени, след като бурята се придвижи към вътрешността на страната, но ще има сериозни закъснения.

Вижте снимки >>

Германия

Германската железопътна компания "Дойче бан" съобщи, че е прекъснала трафика в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия. Хиляди пътуващи останаха на гарите.
"Тъй като това засяга много междуселищни маршрути, ще има отражение върху цялата железопътна мрежа, както и в международен план", добави "Дойче бан".
В Мюнхен бяха отменени осем вътрешни полета на авиокомпания "Луфтханза".

В северна и южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища.

Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч.

Белгия

В Белгия шофираща жена почина, след като върху автомобила ѝ се стовари дърво на пътя в района на Грез Доасо, на около 35 км южно от Брюксел.

В Антверпен няколко души са били ранени в отделни злополуки, един от тях е в тежко състояние.

По-рано днес бе съобщено за училищен автобус, попаднал под скършено дърво. В автобуса пътували 16 деца, но за щастие са останали невредими.

Белгия обяви оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря - в северните райони, а в столицата Брюксел се наложи на някои места да бъдат спрени трамваите и бяха затворени някои обществени паркове.

Скоростта на вятъра на отделни места в страната достигна 110 км/ч., нанесени са материални щети.

Движението на международното летище "Завентем" почти не беше нарушено.

Великобритания

Бурни ветрове връхлетяха и Великобритания, където хиляди домове останаха без електричество в югоизточна Англия.

Ветровете със скорост до 110 км/ч повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите, предизвиквайки големи закъснения на железопътния транспорт. Някои услуги на лондонската гара "Кингс крос" бяха нарушени.
Пътната обстановка в части на Шотландия е крайно опасна. Властите предупредиха шофьорите да не пътуват заради бурния вятър, обилния снеговалеж и заледяването.

Румъния

Снежни бури и силни ветрове доведоха до затваряне на училища и няколко основни пътища в Румъния и оставиха хиляди хора без електричество.

Вътрешният министър Кармен Дан заяви, че около 32 000 души са без електричество в 13 окръга на Румъния. Няколко пътища са превантивно затворени в югозападната и южната част на страната.
Властите изтеглиха заседнал в снежните преспи автобус, превозващ 22 души, в източния окръг Галац.
Силният вятър е съборил дървета и метални покриви, повредени са множество автомобили, прекъснати са електрически кабели.

Затворени са черноморските пристанища, отменени са полети от букурещкото летище Отопени. Блокирани са и някои влакове.

Тази сутрин един мъж е открит мъртъв в снега в източния окръг Вранча, посочва информационният сайт Зиаре.

Бурята у нас

Бурята в България, прекъсна електроснабдяването на редица населени места в страната. Смолян и Карлово обявиха бедствено положение >>

МОН затвори 60 училища в страната >>

Затворени пристанища в Гърция

Заради ураганния вятър е спряно движението на фериботите в пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион в Гърция. В цялата област Атика са получени стотици сигнали за паднали дървета и отнесени покривни конструкции в следствие на бушувалата през нощта буря.

Снежни блокади в САЩ

Силна буря, съпроводена от силни ветрове и обилен снеговалеж, създаде тежки условия за пътуване и в южната част на САЩ и прекъсна електричеството в някои райони, предаде Ройтерс.

Училищата в Ню Орлиънс, Шарлът, Атланта и региона отмениха занятията, а в районите от източен Тексас до Флорида и на север до югоизточна Вирджиния са в сила предупреждения за тежка зимна обстановка.

В части от Северна и Южна Каролина, Алабама и Вирджиния температурите се усещат като под минус 18 градуса по Целзий заради мразовития вятър.

Над 14 000 домакинства и предприятия останаха без електричество в Северна Каролина, Луизиана и някои райони на юг.

Губернаторите на Джорджия, Северна Каролина и Луизиана обявиха извънредно положение заради тежките метеорологични условия, които направиха пътищата опасни.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър каза, че бурята е предизвикала 1600 пътни произшествия.

По данни на НМС в Дърам, Северна Каролина, от понеделник е паднал 23 сантиметра сняг, а на различни места в южна Вирджиния снежната покривка е достигнала 18 сантиметра или повече.

Властите съобщиха за четири смъртни случая в резултат на бурята - два в Тексас и два в Джорджия.