Валя е детенце на 2 години и 2 месеца от Варна. Родена една седмица преди термин, след нормално протекла бременност, зорко проследявана поради друго изгубено дете в семейството. 7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК анализ, цитогенетичен анализ - нито едно изследване не показва, че нещо лошо предстои.

За жалост проблемите започват твърде рано, няколко седмици след раждането, с гърчоподобни пристъпи след повръщане.

На двумесечна възраст при Валя се установяват разширени странични вентрикули, проследявани ежемесечно ехографски до 4-ти месец, без динамика.

4 месеца по-късно, на 8-месечна възраст, тревожен сигнал в развитието на детето става повод да бъде направена нова ехография, която показва екстремна вътрешна хидроцефалия, потвърдена и от ядрено-магнитен резонанс.

На 9-месечна възраст Валя претърпява мозъчна операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт в София.

Последвалите 4-5 месеца след операцията връщат надеждата на семейството, че макар и с тежка диагноза Валя ще спечели битката на живота си и ще навакса пропуснато време - момиченцето бързо напредва, вече умее да седи стабилно, пълзи, има стабилна опора на крачетата, прави първи плахи крачки с помощ, произнася срички, озарява всички с усмивка….

Радостта обаче не трае дълго - в следващите месеци при Валя са поставени нови диагнози. Атаксична детска церебрална парализа. Родителите чуват мрачните прогнози, че Валя няма да проходи…. Рядко генетично заболяване (микроделеционен синдром), установено случайно, независимо от увереността на майката, породена от направените пренатални генетични изследвания.

Семейството разбира, че сегашното състояние на Валя е свързано с неизяснените докрай причини за загубата на дете преди това.

Към момента Валя се бори с прохождането вече почти една година. Но успешно опроверга някои специалисти, защото направи първите си самостоятелни крачки, въпреки че всичко това се случва много бавно и мъчително.

През това време на упорита борба и проправяне на път в живота си, Валя е редовно проследявана във връзка със състоянието на хидроцефалията след поставянето на шънта.

На първата контрола шест месеца след операцията специалисти изказват съмнения, че клапата не работи ефективно поради липса на съществена динамика в размера на страничните вентрикули.

Същото се случва и 9 месеца след операцията. Както и на контролата след 1 година. Но поради липса на остро изявени клинични симптоми на неработеща клапа и неглижиране състоянието на детето до този момент не се препоръчва корекция.

Разнопосочните мнения на специалистите в България, както и наблюдавания регрес в развитието на детето карат семейството да се свърже с някои от най-добрите болници в Европа. След няколко консултации с водещи специалисти в чужбина е изказано мнение за съществуващ проблем с клапата на детето.

През януари тази година са направени поредните образни изследвания и консултация в болница в Турция, където лекарите препоръчват спешна операция за ревизия на клапата.

Семейството получава първоначална оферта за оперативно лечение на стойност 16 750 щатскик долара, но сумата е непосилна за родителите в спешен порядък.

Операцията е насрочена за 15 март.

Детайли на банковата сметка:
ЦКБ АД
Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова
IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00
BIC: CECBBGSF

PayPal: valya_0985@abv.bg

Facebook страницата на кампанията за набиране на средства >>