1
Темата за домашното насилие в момента е изключително актуална, защото в обществото върви дебат около Истанбулската конвенция.
Мненията са полярни, но жените в риск са сред нас. В Дир.бг ще ви разкажем истории на жени, които в момента търпят и са жертва на домашно насилие.

Имената и градовете, в които се развиват действията, ще променим от съображения за сигурност на потърпевшите. Историите обаче са реални и са ни предоставени от кризисен център, в който ежедневно се сблъскват с проблема.

Става въпрос за жена, която е подложена на голямо физическо насилие от страна на съпруга си, който е служител в структурите на полицията. Двамата са имали дълга предбрачна връзка, като по време на нея на моменти отношенията им са се обостряли и е имало случаи на психическо и физическо насилие.

Все пак те били редки. Голямата трагедия настъпва, след като двамата сключват брак. Тези тежки отношения продължават, а след раждането на първото им дете дори се задълбочават. Тежък акт на грубо физическо насилие е осъществен скоро след раждането на второто дете в семейството. И това се случва в периода, в който жената все още не се е възстановила от наложилата се оперативна интервенция при раждането.

Страх


Това е водещото чувство, което кара жената да не споделя семейните си проблеми с никого. Тя просто е безсилна, защото се страхува от съпруга си в предвид контактите му в полицията. Очаква, че колегите му ще бъдат солидарни с него и няма да предприемат нищо в нейна защита.

И, да, също така е вярвала, че е възможно нещата да се променят към добро, защото след всеки акт на насилие, съпругът й ставал много мил, извинявал се, подарявал й подаръци.

И така се стига до тежък инцидент, след който тя си прави трезва равносметка на живота досега и осъзнава, че децата са потенциални жертви на психически тормоз, след като са свидетели на всичко случващо се между родителите им.

В крайна сметка тя се решава и се обръща към център за превенция. След няколко консултации със социален работник и психолог, в резултат на които жената се освидетелства при личен лекар за наличните й наранявания, тя подава сигнал в полицията. Подава и иск към съда, за да се издаде на съпруга й ограничителна заповед. Магистратите, след като се запознават с казуса, налагат следните ограничителни мерки:

1. Насилникът да не доближава нея и децата на по-малко от 100 метра;

2. Насилникът да се въздържа от извършване на насилие;

3. Насилникът да посещава специализирана програма за извършители на домашно насилие.

4. Отстраняване на насилника от съвместно обитаваното жилище за определен период от време;

5. Временно определяне местожителството на децата при пострадалия родител (т.е. майката);

Полицейските инспектори са връчили съдебната заповед на насилника, а той е бил принуден да напусне жилището. Предупреден е, че в случай, че доближи жена си и децата, ще наруши съдебната заповед и ще бъде арестуван.

Към момента жената живее самостоятелно с двете си деца в общото им жилище. Съпругът й е направил няколко опита да се свържe с нея по телефона, за да й се „извини” и да я „помоли” да стопира делото за домашно насилие, но жената категорично отказва да разговаря с него.

Сагата търпи развитие, но страхът от насилие остава.

 Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”