1
Извършителят на нападението с камион в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен по обвинения в тероризъм в началото на съдебния процес срещу него.
Адвокатът му заяви, че узбекистанецът е извършил нападението, за да принуди Швеция да излезе от коалицията срещу "Ислямска държава", предаде ДПА.

Акилов призна, че е минал с похитен камион по оживена пешеходна улица в центъра на Стокхолм на 7 април 2017 г., при което е убил 5 души и е ранил 15, каза пред Стокхолмския окръжен съд адвокатът Йохан Ериксон.

"Мотивът е бил да предизвика страх и да спре участието на Швеция в международната коалиция срещу "Ислямска държава", заяви юристът.

Според прокурора Ханс Ирман нападателят е искал да "всее страх сред населението като цяло" и да "принуди шведското правителство и парламент да прекратят участието на Швеция в международната тренировъчна мисия в Ирак", насочена към изтласкване на "Ислямска държава".

Ериксон каза, че Акилов се е признал за виновен в свързани с тероризъм престъпления, опит за свързани с тероризъм престъпления и създаване на опасност за други хора.

Ирман заяви, че иска узбекистанецът да бъде депортиран, след като излежи евентуална присъда. Акилов е пристигнал в Швеция през 2014 г. и е кандидатствал за убежище, но молбата му е била отхвърлена.  Сподели

ЛАЙФ Най-големите провали на семейни снимки
Семейните снимки често се превръщат в досадно задължение, когато трябва да се подредим по ръст или да позираме в еднакви дрехи...
Красавиците на СССР през 1989 година 13 правила, които всяка дама трябва да спазва